Άγιος Σίλας, Kalagala

Το Σάββατο το απόγευμα και ενώ είχα other plans για την Κυριακή (μεταξύ άλλων έκανα και πολύ καλή εξάσκηση στα Αγγλικά αυτό το διάστημα, αφού αυτή τη γλώσσα μιλώ στο 80% των περιπτώσεων), ο οδηγός του Μητροπολίτη πατήρ Τσιανούκα με βρήκε στο δωμάτιό μου και μου είπε ότι: "The Metropolitan informs you that you will accompany him tomorrow morning to the Liturgy at Saint Silas, Kalagala". Αν και είμασταν έτοιμοι από τις 7.30 το πρωί τελικά φύγαμε 9 παρά τέταρτο και φτάσαμε κατά τις 10, γιατί δεν είχε κίνηση και η ενορία αυτή δεν είναι πολύ μακρυά. Μέχρι το Bobo ασφαλτόδρομος και μετά χωματόδρομος, σε κάποια σημεία κακός, αλλά χωρίς λάσπες. Η μέρα ήταν ζεστή.














Ο ναός του Αποστόλου Σίλα κατασκευάστηκε, όπως και 6 συνολικά ναοί στην Ουγκάντα, με χρήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων και Καβάλας. Προσωπικά δεν γνώριζα ότι η Μητρόπολη αυτή, που έχει χτίσει και σχολεία εδώ, έχει τόσο μεγάλο ιεραποστολικό έργο. Μακάρι και άλλες Μητροπόλεις να έκαναν κάτι ανάλογο. Το όνομα του ναού δόθηκε χάριν της σχέσης του κορυφαίου συνεργάτη του Αποστόλου Παύλου, του Σίλα, με την αναφερόμενη στη σχετική επιστολή της Καινής Διαθήκης αρχαία εκκλησία των Φιλίππων.
Ο ναός πανηγύριζε κανονικά την Παρασκευή, αλλά η πανήγυρη μεταφέρθηκε την Κυριακή και γι αυτήν ήρθε και ο Μητροπολίτης.














Ήταν ο πρώτος ναός που επισκέφθηκα σε ενορία χωρίς σχολεία. Η διαφορά εμφανέστατη. Η χορωδία που βλέπουμε στο βάθος ήρθε από την Ντεγκέα. Το ποσοστό των παιδιών στο εκκλησίασμα υποπολλαπλάσιο οποιουδήποτε άλλου ναού. Η πλαστική καρέκλα πίσω από το Μητροπολίτη παίζει ρόλο επισκοπικού θρόνου.














Ο Μητροπολίτης Ιωνάς, τον οποίο γνωρίζω από Αρχιμανδρίτη από το Συμβούλιο του Συνδέσμου των Ορθοδόξων Νεολαιών όπου συνυπήρξαμε την περίοδο 1992-1995, είναι μια βιβλική μορφή. Ασκητικός, πνευματικός, ζει ως μοναχός εδώ στη Ναμουνγκόνα και άλλωστε ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου λειτουργεί κάπως και ως μοναστήρι, όπου γίνονται όλες οι ακολουθίες (κάτι που ξεκίνησε ο προκάτοχός του μακαριστός Θεόδωρος Νανκυάμας, όπως ο ίδιος ο Μητροπολίτης μου είπε). Δεν φόρεσε μήτρα σε καμμιά στιγμή την Κυριακή στη Λειτουργία (φόρεσε όμως σε κάποιες λίγες στιγμές στην πανήγυρη της Μεταμορφώσεως στις 6 Αυγούστου στην Ντεγκέα). ΄Ισως κακώς (γιατί δεν πρέπει η προσφορά μας να σχετίζεται με τα πρόσωπα), αλλά αν δεν ήταν εκείνος εδώ, δεν θα ερχόμουν στην Ουγκάντα. Και σίγουρα δεν θα αποφάσιζα, παρά τις δυσκολίες, αν θέλει ο Θεός, να συνεχίσω να έρχομαι και στο μέλλον. Αληθινός Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.














Γιορτή, αλλά και ουσιαστική κληρικολαϊκή συνέλευση μετά τη Λειτουργία. Παρόντες όλοι οι ιερείς των ενοριών της περιοχής, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιφέρειας του Λουέρο π. Ιωάννης Κιμπούκα, επίσημοι κ.λπ. Ρόλο οικοδεσπότη δεν είχε ο ιερέας, αλλά η πρόεδρος του συλλόγου των γυναικών, η οποία όταν απευθύνθηκε στον Επίσκοπο του μίλησε γονατιστή εξηγώντας ότι "έτσι αρμόζει κατά την παράδοση σε μια Αφρικανή γυναίκα που απευθύνεται σε ένα ηλικιωμένο σεβάσμιο άνδρα".
Κυρίως ζήτησε, όπως και ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των ενοριτών (!!!) "να τους φτιάξει η Μητρόπολη Σχολείο". Γενικά παντού η ιδέα "παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου" είναι σχεδόν άγνωστη. Πάντως, υπάρχει αγορασμένη έκταση 50 στρεμμάτων γι αυτό το σκοπό. Ο Μητροπολίτης μου είπε ότι "το σημαντικότερο δεν είναι το οικόπεδο, αλλά το να υπάρχουν άνθρωποι στην κοινότητα να στηρίξουν το σχολείο και να τρέξουν γι αυτό. Να επιβλέψουν τους καθηγητές και να προωθήσουν τις υποθέσεις του σχολείου. Αν δεν υπάρχει αυτό και να τους δώσεις σχολείο έτοιμο χτισμένο, δεν θα πάει καλά."














Σε πρώτο πλάνο στο μέσον  δόκιμη μοναχή του νεοϊδρυόμενου Μοναστηριού της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, το οποίο βρίσκεται υπό την καθοδήγηση και βοήθεια της Ι. Μονής Χρυσοπηγής στα Χανιά, γεγονός που του δίνει άριστες προοπτικές (που ωστόσο πρέπει να αξιοποιηθούν με φρόνηση).
Πίσω δίπλα μου ο Ελισσαίος, που έχει ζήσει 11 χρόνια στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων είναι κατηχητής στις ενορίες της περιοχής (πηγαίνει κυρίως όπου δεν γίνεται Λειτουργία την Κυριακή και μαζεύει τα παιδιά). Επίσης, προσπαθεί να κάνει καλλιέργειες. Υποσχέθηκα να του στείλω σπόρους από την Ελλάδα και ένα μικρό κλαδευτήρι.














Σύντομη παραδοσιακή καλλιτεχνική παρουσίαση από τη χορωδία της Ντεγκέα.














Ο Μητροπολίτης Ιωνάς με τον διάκονο Ευλόγιο Ben.














... και με δύο δόκιμες μοναχές.














Ακολούθησε προσφορά δώρων στο Μητροπολίτη. Στο σύνολό τους είναι αγροτικά προϊόντα προερχόμενα από το υστέρημα των ανθρώπων. Τα βλέπουμε έξω από τη Μητρόπολη στην επιστροφή. Το όρθιο είναι ζαχαροκάλαμο, το εσωτερικό του οποίου τρώγεται.